Plænen året rundt

Tips og tricks - Anlæg af Plæne - Pleje af plæne - Plænen året rundt

Januar
Gå ikke på plænen på denne tid af året undtagen for at rive blade. Få evt. græsslåmaskinen efterset og knivene slebet.

Februar
Fordel efterladenskaber efter orme (små bunker af jord i tynde pølser) i græsplænen og lad dem indgå i plænens naturlige kredsløb. Klip ikke græsset endnu.

Marts
Vedligeholdelse af plænen starter så småt i denne måned. Før du klipper plænen første gang, er det en god idé at "børste" den med en kost for at fjerne skidt fra overfladen. Bagefter kan du rive den kraftigt med en græsrive, således at græsstrå og ukrudt rejses inden klipningen.

April
Køb elle lej en plænelufter (vertikalskærer) og giv græsset en grundig omgang på kryds og tværs. Husk at efterså. Det er den bedste (og mest miljørigtige) måde at forny og forskønne sin græsplæne på. Gød plænen for første gang. Klip plænen ugentligt men ikke under 4 cm. Fjern ukrudt (evt. kemisk) og hold græskanterne trimmet.

Maj
Klip plænen oftere hvis det er nødvendigt, og nedsæt gradvist klippehøjden til 3 cm. Dette er den bedste måned til at bekæmpe ukrudt, da græsset er tørt men jordbunden fugtig.

Juni
Det kan være nødvendigt at klippe græsset to gange om ugen, hvis jorden er fugtig. Hvis vejret derimod er meget tørt, skal græsset kun klippes en gang om ugen og klippehøjden skal hæves til 4 cm. Hvis der stadig er ukrudt i plænen bør bekæmpelsen gentages, dog ikke hvis det er en meget tør periode. Husk at trimme græskanterne. Ved Skt. Hans kan græsplænen have godt af endnu en gang gødning.

Juli
Klip græsset jævnligt og hold græskanterne tæmmet.

August
Klip græsset jævnligt. En god periode for eftersåning.

September
Nu skal græsset ikke længere klippes så ofte, og klippehøjden skal hæves fra 3 cm til 4 cm. Hvis der er efterladenskaber efter orme i græsplænen (små bunker af jord i tynde pølser), skal disse jævnes ud inden græsset klippes. Hvis det er nødvendigt at topdresse plænen bør dette gøres nu. Plænen bør også gødes let i denne måned.

Oktober
Den jævnlige klipning af græsplænen stopper normalt i denne måned. Hvis større reparationsarbejde på græsplænen er påkrævet, skal dette gøres nu. Det kunne f.eks. være udjævning af huller, eftersåning af bare pletter, fjernelse af fremmedartede græssorter etc. Nedfaldne blade skal fjernes og efterladenskaber efter orme jævnes ud.

November
En let klipning af plænen kan være nødvendig – dog med meget højt klippeskær. Nedfaldne blade skal fjernes og efterladenskaber efter orme jævnes ud.

December
Udover at fjerne nedfaldne blade er det bedst at holde sig væk fra plænen.